2009-12-07

En sen rapport från Örebrofestivalen

Karl-Erik ordnade liksom förra året en bussresa till Örebro Öl & Whiskyfestival. Vi lämnade fjärrbussterminalen med 7 törstiga linköpingsbor ombord. I Norrköping fyllde vi på med ytterligare 8 personer.

På vägen mot Örebro delade KE ut ett lurigt problem där man från en lista av bryggerinamn fick välja ut 3 som man sedan skulle bilda svenska stadsnamn av. Jag tror det var Erik, Pia och Sudden som fick ihop flest. Huruvida Ringarum och Krokek räknas som städer är fortfarande oklart. Priset var i vilket fall en stor flaska Meantime Porter som snabbt öppnades och tömdes.
Framme i Örebro fick vi tid till att äta lunch på stan innan festivalen öppnade kl 13. Festivalsytan hade utökats något i år men man kände snabb igen sig. De svenska mikrobryggerierna återfanns liksom förra året i vänstra delen av lokalen. Svenska mikrobryggerier på plats var:
  • Hantverksbryggeriet - som hade en helt ny porter kallad Biskopen. 
  • Nils Oscar - där undertecknad gjorde en vertikalprovning på de senaste årens julöl.
  • Nynäshamns Ångbryggeri - som inte hade något nytt förutom att en del öl som tex Bötet skall finnas på 25 cl flaskor.
  • Närke Kulturbryggeri - som i år hade extra torrhumlad Camarillo (i filter på väg till tappen). Det var väl kanske inte mässans mest balanserade öl. Ingen kropp, men en massa humle. Som tur fanns ju Pannknektarnas porter och Tanngnjost & Tanngrisnir och många av deras andra öl att prova. Vi får inte glömma Kaggen i en "Pure Swedish Oak"-variant. Denna öl fick man hämta i Thorslundskaggens monter där tunnbindare Johan Thorslund tappade upp från ett av sina ekfat.
  • Oppigård presenterade sin nya öl Amarillo Spring som kommer på bolaget i vår. Den ölen har gått under namnet 7th Aniversary tidigare i höst. Namnändringen beror på att bolaget vill ha ett"våröl".
  • Skebo, Irish pub och Strömholms var också på plats.

  • Stockeboda Gårdsbyggeri - ett litet gårdsbryggeri (dvs ej importör av tysk öl) på Österlen som hade två ales att bjuda på. Dels Vinternattens ljus (som var mörk) och Ljus Ale. Båda var helt ok.
Förutom mikrobryggerierna fanns många importörer på plats. Som tex. Galatea som äger ett antal gamla svenska varumärken som Arboga och Three Towns. Dessa öl licensbrygger de på olika svenska bryggerier. I montern stod Jessica Heidrich som berättade lite om detta. Vi valde att prova bla Samuel Adams Imperial White och Imperial Stout från Imperialserien. Imperial White är en är en 10? %-ig wit. Inte alls gott. Stouten var bättre.

När man inte ville gå omkring längre så kunde man parkera sig hos Brill & Co. Här fanns det som vanligt mycket och ovanligt att prova på. Vad sägs om Crême Brulée Stout från Southern Tier? En viss doft av kolaböna kunde skönjas i denna även om man var i andra delen av lokalen. Ifrån norska Haandbryggeriet kunde man prova surölet Haandbakk. Nånting mellan Duchesse De Bourgogne och Rodenbach. Gott!
Från Nøgne fanns tex den norska hembryggarvinnaren Andhrimnir Barley Wine.
Dansk öl fanns naturligtvis i form av ett urval av öl från Mikkeller men även från fantombryggeriet Beer Here som drivs av Christian Skovdal Andersen. Christian arbetade tidigare på Ølfabrikken som numera är uppköpt av Gourmetbryggeriet. Att prova fanns Beer Here Dark Hops som är bryggt hos Nøgne och Hopfix som är bryggt hos BrewDog. Ratebeer har en lista på andra öl från Beer Here. Det fanns en massa whisky, ost, choklad och konfekt också men det hann undertecknad inte med. Alla var väldigt nöjda med resan. Örebrofestivalen är trevlig! Ett stort tack till Karl-Erik som ordnade resan! /Johan M


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar